Portakal Kabuğu Reçeli
- ben1dilek
- 7 Kas 2024
- 2 dakikada okunur
Annemin portakal kabuğu reçeli için 10 adet portakal kullandım. Portakalların ince kabuklu olanlarını seçtim. Çünkü annem, tarifin başına, kabuk ne kadar ince olursa o kadar gevrek reçel elde edilir notunu eklemiş.

🥄10 portakal
🥄1 kg şeker ( Şeker oranının hesabı açıklamada var.)
🥄5 bardak su
🥄1 kurutulmuş kök zencefil
🥄1 kabuk tarçın
🥄5-6 karanfil
🥄2 portakalın suyu
🥄Yarım limon suyu
⚡️Notlarının arasına, kıvam alan reçelin daha parlak görünmesi için bir tatlı kaşığı tereyağ eklenebilir yazmış anneciğim. Ben eklemedim çünkü reçel çok parlak oldu, çok da güzel renk aldı.
1-Portakalları iyice yıkadıktan sonra, kabuklarının alt ve üst kısımlarını kapak şeklinde kestim.Portakalların kabuklarını 4 dilim halinde çıkardım. Kabukların iç kısmının beyazlarını, defterde öyle yazdığı için, sebze oyacağının tırtıklı kısmı ile temizledim.
2-Bıçaklada rahatça temizleyebilirdi ancak notlarda oyacak ile tamizlendiğinde kabuk kalınlık ayarının daha iyi yapılabildiği yazıyordu.
3-Beyazlarını aldığım kabukları rulo yaptım ve 4 e böldüm. Böylece bir kürdana üç tane sığacak boyutta oldular.
4-Öncelikle portakal kabuklarını tarttım. 460 gr geldi. Şeker oranı bu ağırlığın iki katı olacak. Unutmamak için not aldım.
5-Soyma ve dizme işi bitince, uygun bir kaba aldığım reçellik portakal kabuklarını üzerini geçecek kadar kaynar suda bir saat beklettim. Kabuklar suyun üstüne çıkmasın diye üzerlerine ağırlık yerleştirdim. Bu bir tatlı tabağıda olabilir.
6-Bir saat sonunda portakal rulolarının suyunu süzdüm, ve tekrar portakal rulolarının üzerine kaynar su ekledim. Bir saat beklettim. Bu işlemi 4 kez uyguladım, dördüncüde kabukları, ertesi sabaha kadar suda beklettim.
7-Ertesi gün suyu süzdüm. Bu sefer tencereye aldığım portakal kabuklarını ocağa aldım. Kaynayınca ocağı kıstım, bir saat kaynattım. Suyunu süzdüm. Bu işlemi de 3 kez tekrarladım. Böylece portakal kabuklarının acı suyundan kurtuldum.
8-Artık portakal kabukları, reçel olmaya hazır. Ayrı bir tencereye şeker, su ve baharatları aldım, kaynattım. Kaynayınca portakal kabuklarını yavaşça ekledim. Tekrar kaynama noktasına ulaşınca, kısık ateşte kaynatmaya devam ettim.
9-Bu arada iç portakalların iki tanesinin suyunu sıktım, reçele ilave ettim. Ara ara reçelde oluşan sarı köpükleri topladım.
10-Reçelin kıvamı ise şöyle ayarlanıyor, ya porselen veya cam bir kaba reçelin suyundan çay kaşığı ile damlatacaksınız ve bu damla dağılmayacak, damla şeklinde kalacak ya da baş parmağınızın tırnağına bir damla damlatıp, dağılıp, dağılmadığına bakacaksınız. İlk yöntem ile reçelin kıvamı daha akıcı oluyor. İkinci yöntemde damla darılmıyorsa daha kıvamlı bir reçel elde ediyorsunuz.
Tırnağıma damlattığımda elim yanmadı ama tabi iki damla ile kontrol ettim, ikinci damla tamamen emin olmak içindi.
12-Kıvam tam olduğunda yarım limonun suyunu ekledim. Bu arada baharatlardan, kabuk tarçın ve zencefili reçelin içinden aldım. İki dakika daha kaynatıp ocağı kapattım.
Reçel tenceresinin kapağını tam kapatmadan, aralık olarak örttüm. İyice soğuyana kadar beklettim. Kürdanları çıkarttım ve reçelim hazır. Nefis oldu.
Afiyet ve sağlıkla kalın🌺
Yorumlarınızı ve sorularınızı alttaki yorum kutusundan iletebilirsiniz
Comments